Ana içeriğe atla

F1 2020 Başlarken


F1 2020 Başlarken

Dile kolay tam yedi ay bekledik Formula 1 2020 sezonunun başlamasını. Covid-19 akla gelen herseye etki ettiği gibi Formula 1 e de etki etti. Formula bir tarihinin en geç başlayan sezonuna başlıyoruz...


2019'dan akılda kalanlar... 

2019 sezonunda son altı yılın ritüeli bozulmadı ve Mercedes'in domine ettiği, Ferrari ve Redbull'un  
Lewis HAMILTON    
ikincilik mücadelesi verdiği bir sezon izledik.

Sezonun sonuna geldiğimizde basitçe bunu 
söyleyebiliyor olsak da sezon gayet heyecan verici, 
unutulmaz yarış ve olaylara ev sahipliği yapan çok keyifli bir sezondu.

Redd Bull'un 417, Ferrari'nin ise 504 puan topladığı sezonun takımlar şampiyonu 739 puan, yani açık ara farkla Mercedes olurken, Lewis Hamilton' da takım arkadaşı Bottas'ın önünde 413 puanla şampiyona lideri olarak altıncı dünya şampiyonluğunu kazandı.

Lewis ve Mercedes tabi ki sezonun tek başrolleri değildi. Sezona damga vuran başka bir isim Ferrari'nin genç yıldızı Charles Leclerc oldu.  Genç Monaco'lu sezona ikinci pilot olarak başladığı Ferrari'de deyim yerindeyse birinci koltuğu söktü aldı.Bana göre ;  Stratejik olarak Sebastian Vettel'in arkasına alındığı bir yarışta takıma telsizden  
- Yerimi geri verecek misiniz ? Yoksa kendim mi alayım ?
mesajını yolladığı andan itibaren artık hiçbir şey hem Leclerc, hem Ferrari hemde Sebastian Vettel için eskisi gibi olmayacaktı.

Sezonun tamamlanmasıyla genç pilot yeni sözleşmesini imzaladı. Ferrari Sebastian Vettel ile sözleşme uzatılmayacağını duyurdu ve kırmızılarda bir devir sona ermiş oldu.


Sezon arası...

Formula 1 in adeta metaformoz geçirerek yeni bir versiyonunun geleceği 2021 yılı zaten 2020 sezonuna çoktan gölge düşürmüştü.
Tüm takımlar kendilerini 2021 e hazırlamaya çoktan başladı ve 2020 yılı birazda abartarak söylüyorum formalite senesi olacaktı. Takımlar kadrolarını kurdu. 2019 araçları makyajlanarak 2020 ye hazırlanıyordu. 

Sezon arasında antrenmanlarda çekilen bir video damga vurdu. Mercedes dönüşlerde direksiyonun farklı bir yönde hareket ettirilmesiyle lastik açısını değiştiren bir sistem geliştirmişti. Tüm sezon arası bu teknik mucizenin yasal olup olmadığı, nasıl çalıştığı, diğer takımların bu hamleye bir cevap bulup bulamayacakları ya da bulmalarının gerekip gerekmediği sorularıyla geçti.

Transfer ve değişiklikler yönünden hareketsiz bir sezon arası olduğunu söylemek güç. Altı takım aynı kadrolarla 2020 sezonuna giriş yapıyor. Bu yıl gridde tek çayla pilot İran asıllı Kanada'lı Latifi olacak. Williams'da Kubica'dan boşalan koltuğu dolduran Latifi ilk F1 deneyimini yaşıyor.

19 sezonunu yedek kulübesinden geçiren Ocon'da yeniden gridde. Hulkenberg'den boşalan Renault koltuğu Ocon'un. Bende bu yıl Ocon'u ekstra bir ilgi ile takip edeceğim.

2020 başlarken

Elbette Mart ayına geldiğimizde FIA'nın da tek gündemi Covid-19 salgınıydı. Beklenen oldu ve yarışlar ertelendi. Covid sürecini uzun uzun anlatmaya gerek yok. Bu yazıyı yazdığım 4 Temmuz itibari ile ilk 8 yarış planlandı sonrasını birlikte göreceğiz.

2020 için bir takımlar ve pilotlar listesi vererek başlayalım.

Mercedes
Lewis Hamilton (Büyük Britanya), Valtteri Bottas (Finlandiya)
Ferrari
Sebastian Vettel (Almanya), Charles Leclerc (Monaco)
Red Bull
Max Verstappen (Hollanda), Alexander Albon (Tayland)
McLaren
Carlos Sainz (İspanya), Lando Norris (Büyük Britanya)
Renault
Daniel Ricciardo (Avustralya), Esteban Ocon (Fransa)
Alpha Tauri
Pierre Gasly (Fransa), Daniil Kvyat (Rusya)
Racing Point
Sergio Perez (Meksika), Lance Stroll (Kanada)
Alfa Romeo
Kimi Raikkonen (Finlandiya), Antonio Giovinazzi (İtalya)
Haas
Romain Grosjean (Fransa), Kevin Magnussen (Danimarka)
Williams
George Russell (Büyük Britanya), Nicholas Latifi (Kanada)

TorroRosso'nun bu yıl Alpha Tauri olarak devam ettiğini belirmekte fayda var.

Açıkçası yukarıda ki gride baktığımda ve yedi aylık bir özlemi de hesaba kattığımda heyecanlanmamak mümkün değil. Bu yıl çok hızlı olması beklenen Racig Point ve eğer araç istendiği gibi olursa bu hızı yönetebilecek pilotları. Max ve Leclerc'in amansız rekabeti, Ocon ve Ricciardo'dan beklediğim süprizler, takım oyuncusu olmanın yanında sakin ve keyifli sürüşü ile Valteri ve tabiki assolist Lewis...Gerçekten benim için heyecan verici bir grid.

Gümüş Oklar

Mercedes'e ayrı bir başlık açmak taraftarı olmamın dışında altı yıldır alınan sonuçlar sonrasında bir zorunluluk oldu. Büyük değişim muhtemelen 2022 ye kayacak ve bu yılda sezona en büyük favori olarak başlıyorlar. Zaten halihazırda çok dengeli, çok hızlı ve kusursuza yakın bir araç DAS la desteklendi. Hamilton her zaman ki gibi yeterince hırslı. 2020 sezonunu domine etmesi hiçkimse için sürpriz olmayacak


Covid-19 gölgesinde Formula1 2020 sezonu başlıyor. Dile kolay tam yedi ay bekledik Formula 1 2020 sezonunun başlamasını. Covid-19 akla gelen herseye etki ettiği gibi F1'e de etki etti. Formula1 tarihinin en geç başlayan sezonuna başlıyoruz. Üst üste iki yarışta Avusturya'da olacağız. Son iki yarışın kazananı Max tabiki favori ancak bu kez seyirci desteği yok. Mercedes'lerle baş etmek için herzamankinden daha fazlasına ihtiyacı olacak. Çok keyifli bir yarış haftası olacağına eminim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'da Beslenme Alışkanlığı

Yıllarca ülkemizde, amerikalı insanların ciddi bir obezite problemi olduğunu, iyi beslenmediklerini konuştuk durduk, hatta bizim için pahalı olan şeylerle amerikadaki beslenmeyi kıyasladık  ‘’  teknoloji çok ucuz da sebze meyve dünya para abi amerikada  ‘’  lafını herhangi bir sokaktan geçerken duymak mümkün memleketimde. Gerçeklik payı da yok değildi hani bu lafların, amerikadaki insanların ciddi bir obezite problemi olduğunu ve hazır gıda  tüketiminin inanılmaz rakamlara ulaştığını biliyorduk, tüm bunları söylerken. Bundan bir kaç yıl evvel amerikan hükümetinin obeziteye savaş açtığını ve bununla ilgili politikalar yürüttüğünü okumuştum, gelgelelim bizim ülkemizi de tehdit etmeye başlayan bu sağlıksız beslenme alışkanlığına karşı sağlık bakanlığının yürüttüğü çok güzel çalışmalarda var. Peki şimdiye gelecek olursak amerikada durumlar ne insanlar nasıl besleniyor ?   Burada yaklaşık iki aydır yaşıyorum ve gözlemlediğim iki çeşit beslenme tipi var. İnsanların yaşam alanları gene

Dduk- Bok ki Deneyimi

Yurtdışına çıkıp Amerika’ya gelmemle birlikte çeşitli kültürlerin mutfaklarının lezzetlerini tatma şansım oldu. Amerika’da olmamın ve özellikle de onlarca üniversiteye ev sahipliği yapan Boston’ da olmamın bir artısı da bu şehrin çok sayıda dünya mutfağına ev sahipliği yapıyor olması. Boston o denli uluslararası bir şehir ki sokakta yürürken her milletten insan görmek mümkün. Bu durumda dünya mutfaklarının iyi örneklerinin bu şehre taşınmasına olanak sağlıyor. Bugün Kore mutfağına ait bir yemekten bahsetmek istiyorum. Asya mutfağı genellikle ağız tadıma uygun olmasa da kendime uygun yemekler bulmakta mümkün. Kore mutfağında da diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi bir çok seçeneği elerken kendim uygun birşeyler buldum. Acıya olan düşkünlüğüm Adana’ lı olmaktan geliyor olabilir ama Kore mutfağı da acının sınırlarını zorlayan bir mutfak. Ayrıca acının tadı diğer Asya mutfaklarına nazaran daha güzel hatta güzel. Koreli arkadaşlarımla gittiğim, aslında tam olarak Kore restoranı olmay